REECL Unicredit Bulbank

Пелетната горелка е машина, която произвежда топлинна мощ чрез използването на пелети. Пелетите са малки цилиндрични кубчета, които се правят от дървесни остатъци. За да използвате или монтирате пелетна горелка е нужно внимателно да се запознаете с нейните характеристики и структурни схеми.

GREYKO RB предлага горелки с най-високо качество. Мощността им стартира от 10 kW и достига до 250 kW. Пелетната горелка е много сложна като структура и не всеки може да използва такава. В стандартният комплект на GREYKO RB ще откриете:

  • Ръководство за експлоатация на горелката. В него подробно са описани всички детайли за работното действие на пелетната горелка и нейните особености;
  • 1 брой горелка с опаковка за прибиране;
  • Гориподаващ шнек, който служи за автоматичното подаване на гориво към пелетната горелка;
  • Гъвкава тръба, през която преминава топлинната обработка и 2 бр. скоби, които се използват за стягане;
  • 2 броя термосонди, които служат съответно едната за регулиране на температурата на водата, която се намира в котела и другата, която е за температурата на битовата гореща вода;
  • Присъединителен фланец, болтове за закрепване, кабелен щуцер, тапи, захранващ шнур и резервни предпазители са останалите елементи, които допълват комплекта на идеалната пелетна горелка от GREYKO RB.

Пелетната горелка е универсален уред, защото тя може да работи с различни видове горива. Стандартно се използват дървесни пелети, които са с размер между 6 и 8 мм. Много често се правят специални пелети, които съдържат специфични добавки. Това могат да бъдат овесени и пшенични зърна, калибровани лигнитни въглища, както и различни костилки и черупки. Всичко това се пресова на едно, но за да бъде одобрено в краен продукт трябва да преминете през няколко теста от фирмата-производител. Често се среща и използването на агропелети, които се произвеждат чрез добавката на слънчогледови дръжета и люспи. Те също трябва да преминат одобрителен тест преди да бъдат пуснати за евентуална продажба на пазара. Други фирми пък комбинират агропелети с дървесни пелети. Горелките могат да работят и с пелети, които се водят нисък клас. Неприятно при използването на този вид пелети е, че те са с високо съдържание на пепел и шлакоотделяне.

Специфичното при горелките с марка GREYKO RB е, че те имат специфичен електронен контролер, който служи за управление на самата горелка, както и за инсталации към отопление и гореща вода. Пелетната горелка има две специфични автоматични системи: едната служи за разпалване на горивото, а другата автоматично подава горивото към горивната камера, където то се обработва.

Пелетните горелки на GREYKO RB не минават и без няколко наложителни системи за сигурност, които са нужни в следните ситуации:

  • Система за сигурност при аварии – тази система действа като „ръчна спирачка“ за кола. При проблем система прекъсва работния процес на пелетната горелка и тя блокира;
  • Система за сигурност при срив в горелката – напълно възможно е да възникне проблем с някоя част от горелката. Например гъвкавата тръба може да се разпадне напълно и тогава системата блокира всичко, без да се стигне до пожар;
  • Система за сигурност на препълване – тя не допуска горивната камера да се препълни и евентуално да причини неприятна работна ситуация.