REECL Unicredit Bulbank

Пелетите се правят от дървен материал, който най-често е под формата на отпадъци. Това е иновативен метод, който използва остатъците на големите дървени трупи за твърдо гориво. Пелетите имат сериозни предимства пред други биопродукти, защото при горене остават малки количества отпадъчен продукт. Автоматичното подаване на гориво е възможност, която може да се използва при различните видове пелетна горелка.

Големите компании, които се занимават с дърводобив, използват всички отпадъци за направата на малки целиндрични пелети. Много домове и работни места се отопляват точно чрез този вид технология, който е много евтин и лесен за почистване. Производството на пелети става чрез машинна обработка, като няма нужда от добавка на различни други вещества за тяхното образуване и оформяне. Пелетите могат да бъдат произвеждани и от трици, както и от суров дървен материал. За да бъдат произведени пелетите е нужно самия процес да премине през няколко основни етапа.

  • Първият процес е свързван с едро смилане на дървесината, което се прави чрез специална машина;
  • След това е нужно тя да изсъхне за да може да премине към следващия етап, който е ситно смилане;
  • Пелетите след това се поставят в преса, която ги пресова до определена форма;
  • Охлаждат се, пакетират се и след това вече се складират. Като се разпределят към различни магазини за продажба.

Възможно е сухата дървесина да премине към специална водна обработка за да може да се подготви по-добре под формата на малки цилиндрични кубчета. Пелетната преса за оформянето им работи под висока температура и налягане. Натискът с висока температура позволява на дървесината да придобие нужната форма. Материалът от дървесината се нарича лигнин - той под определена температура и натиск спомага да се оформят пелетите. Когато има ниско съдържание на лигнин е нужно да се добавят още материали, иначе няма да се получи не само формата, но и цялостната структура.

Средната калоричност на пелетите е 4,8 kWh/kg. Енергията на 1000 л течно гориво се равнява на 2 тона пелети. Обемната плътност на пелетите е 650 кг/м3, влагосъдържанието им е около 10 %. Отпадъчното ниво е много ниско при висококачествени пелети, то достига нива под 0,5 %.

Една от марките, която произвежда пелетни горелки се нарича GREYKO RB.

Пелетна горелка от GREYKO RB

Характерното за пелетните горелки с марка GREYKO е, че са изключително висококачествени и работят идеално във всякакви условия. Разликата при моделите се определя от фи (обем на тръбата), колкото по-обемна е тръбата, с която пелетната горелка работи, толкова по-голяма е отдаваната мощност. Например с тубус ф 108 и захранваща тръба с ф 60 е възможно достигане нива на мощност между 70-250 kW. Горелките са направени с различна големина заради различните предназначение. Така категориите са три на брой: малки, средни и големи. Размерът се определя от мощността, която дадената пелетна горелка достига в работен режим. Автоматичното подаване на гориво е голямо предимство при използването им. Горелките могат да работят с всякакъв пелети без проблем. Със сигурност нивото на отпадъците ще е много ниско и почистването няма да е никакъв проблем. Заложете на качеството с избора на пелетна горелка от GREYKO RB.